av Calendario 16 / april / 2012 Cantidad de comentario Sin Comentarios

Många författares dröm om att kunna se sin egen bok publicerad förverkligas varje dag sedan 2007 då Buboks grundare insåg behovet av att underlätta publiceringsmöjligheterna för alla de författare som inte får plats i förlagsvärlden.

Det har redan gått fyra år sedan Bubok började uppfylla drömmar och vi känner oss alltid lika stolta över våra författare och deras arbeten.

Bubok fyller redan fyra år. Hur känner du dig med ytterligare ett Bubokår på nacken?

Sergio Mejías. Att fylla ytterligare ett år i de svåra tider som vi lever i, kombination med glädjen över att fortsätta kunna få vara en del av den värld som ständigt utvecklas kring böcker och skrivande ger utan tvekan en känsla av att vara på väg att skapa något som under många år kommer att vara en helt ny dimension av bokvärlden.

Fátima Álvarez. Ja, du…, kommer du ihåg när du fyllde fyra år? Om inte så titta på bilderna jag är säker på att dina föräldrar tog så kommer du kunna se hur glad och entusastisk du var över att växa.  Jag känner likadant med Bubok. Å ena sidan känns det som att vi ständigt varit i rörelse och inte slutat att göra nya grejer. Allt har gått väldigt fort. Å andra sidan önskar jag att åren gick fortare och att Bubok redan var väl etablerat i de länder där vi precis börjat. Allt är väldigt spännande!

Ruth Vicente. Det senaste året har bara flugit förbi.

Ángel María Herrera. Vi har kommit längre och fått insikt om att vi kan hjälpa många människor att förverkliga sina drömmar om att publicera.

 

Om du tittar i backspegeln, hur uppstod idén om att skapa Bubok?

S.M. Bubok innebar en utmaning. Det var svårt att förverkliga en så innovativ idé och att skapa en marknad för den i Spanien, men vi var säkra på att allt i förlagsbranschen pekade åt det här hållet. Idén att skapa Bubok uppstod när vi insåg att den här tjänsten, som redan erbjöds i andra delar av världen, skulle fylla en perfekt funktion även här.

F.A. Idén uppstod på ett väldigt utopiskt och fint sätt. Vi hade startat ett litet förlag (GrupoBuho) med väldigt personliga tjänster och syftet var att hjälpa författare att ge ut sina böcker med hjälp av professionella tjänster. Vi märkte ganska snart att ganska många författare inte kunde betala för de här tjänsterna men att de var väldigt entusiastiska över att få ge ut sina böcker. Därför bestämde vi oss för att skapa något som kunde hjälpa dem att förverkliga sina drömmar.

Så vi började på det viset och fortsatte att växa genom att erbjuda alla typer av förlagstjänster som författarna kunde tänkas behöva.

R.V. Idén föddes vid ett årsmöte i Zarzalejo som en spin-off till vårt förlag.

Á.M.H. Jag har berättat den officiella versionen så många gånger att till och med jag tycker att jag blir tjatig. Därför ska jag berätta sanningen. Det hände en kväll i en lantlig stuga när vi satt framför brasan.

 

 

Vilken har varit den bästa framgången som förlaget hittills upplevt under åren?

S.M. Det har varit många och olika framgångar. Det har både varit tekniska framsteg för att kunna tillägna sig alla de olika tekniker som hela tiden kommer på marknaden så väl som framgångarna med att utveckla själva produkten i sig. Andra framgångar har varit de förändringar som skett inom förlagsbranschen, projektets internationalisering, etc.

F.A. För mig har den största framgången varit att förstå den nya generationens förlagsmarknad som inte längre går att ignorera.

R.V. Överlag har Bubok vuxit i alla avseenden. Alla processer har automatiserats och blivit mycket mer professionella. Vi har funnits med i många olika sammanhang som tävlingar och utmärkelser där vi vunnit priser eller gått till final, och det är naturligtvis alltid roligt att se att ens arbete får erkännande.

Á.M.H. Antalet publicerade titlar som nästan uppgår till 60.000! Varken priser, investeringar eller de stora förlagen kan mäta sig med det.

 

Berätta om någon särskild erfarenhet du haft av någon av författarna.

S.M. Jag kommer alltid att särskilt komma ihåg Carme Pollina som skrivit “Lesbianarium”. Det var den första bokpresentationen som jag deltog i och hon presenterade mig som sin förläggare. Jag tror att det var först då som jag på riktigt förstod dimensionerna av det vi höll på med.

F.A. Jag har många goda erfarenheter av författare som vi har korrekturläst åt och som blivit väldigt nöjda med resultatet, och av författare som ringt oss akut för att de haft presentationer och i sista sekund upptäckt att deras böcker behövt ses över, tryckas och skickas ut på rekordtid

R.V. Vi har en författare, Isabel Blas, som funnits med oss under väldigt lång tid. Jag älskar hennes böcker men jag är väldigt blyg och har aldrig vågat visa min beundran ;)

Á.M.H. Á.M.H. Hahaha, det finns erfarenheter som skulle kunna fylla en hel bok!

 

När Bubok lanserades, trodde du då att det skulle ha sån framgång?

S.M. Projektet fick väldigt snabbt dimensioner som jag aldrig kunnat föreställa mig. Det var sällan det gick veckor utan att vi gav intervjuer i TV, radio och tidningar. Projektets framgång, innovationsandan sammanföll med de tekniska förändringar som ägde rum i förlagsbranschen och gjorde att Bubok positionerade sig som en referenspunkt.

F.A. Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte tänkt så långt! Jag tyckte bara att det skulle vara ett spännande projekt att arbeta med och att det skulle vara något som kunde hjälpa många författare som vi inte kunde hjälpa på annat sätt. När man startar något sånt här är det bästa man kan göra att njuta av hela resan.

R.V. Vi visste att vi skulle öppna dörrarna för många författare men vi visste inte att vi skulle få så stor spridning både nationellt och internationellt. Vi trodde att författare var en smal nisch men vi är alla författare.

Á.M.H. Absolut inte! Jag är den förste att förvånas!

 

 

Vilken är den senaste boken du läst?

S.M. ”The boat of a million years” av Poul Anderson.

F.A. Jag satt med i juryn för den 4:e Buboktävligen, så jag har läst boken som vann innan alla andra:D

R.V. “Dos monstruos juntos” av Boris Izaguirre.

Á.M.H. En bok om snabbläsning. Det kanske låter som ett skämt, men högen av böcker som jag ska läsa växer ständigt och jag behövde förbättra min läshastighet.

 

Om du skulle måsta ge ett enda råd till alla författare, vilket skulle det vara?

S.M. Var modiga, utforska, prova, lär er att sälja er, lär känna världen ni har runt omkring er och upplev den.

F.A. Att ta sig själva på allvar som författare. De kommer alltid att stöta på människor som säger att de inte kan, inte borde och att självpublicering inte är glamoröst, men det viktiga är att om de tror på sig själva så kommer de att ta sig dit de vill. Eller som de sa i Fame: “berömmelse måste man förtjäna och det börjar här, genom att betala med svett”. Man måste jobba för det. Man måste förbereda sig väl, lära sig hantera språk, kanske gå kurser och framför allt att ständigt korrigera sig, tusentals gånger. Man måste ta hand om de yttre aspekterna och omslaget, och därefter måste man marknadsföra sig och prata med alla om sin bok, precis som Umbral. Ingen kritiserade honom för att marknadsföra sig, men varför finns det författare som skäms över att berätta om sig själva och över att publicera sitt eget verk? Inge skulle väl skämmas över att starta ett företag eller att studera på distans t.ex.?

R.V. Att de aldrig ska sluta att känna, tänka skriva eller drömma.

Á.M.H. Samma som till alla andra entreprenörer – uthållighet. Vázquez Figueroa berättade för mig att hans första succé var hans tjugonde bok. Många försöker uppnå detta med den första boken och om de inte når dit ger de upp.

 

Nu börjar ett nytt år för Bubok, har du några särskilda förväntningar?

S.M. Utan tvekan hoppas jag på att vi ska få se Bubok ta ordentlig fart i de olika länderna och när detta sker kommer våra författare att kunna se många förändringar som vi för stunden inte kan berätta om :)

F.A. Jag är en enkel kvinna, jag vill ha roligt, ha ett stort hus och ett par diamanter i smyckeskrinet så jag kommer att fortsätta att jobba och hoppas på att dra vinstlotten :D

R.V. Jag hoppas att Bubok kommer att konsolideras på den digitala marknaden.

Á.M.H. Att vi når till alla länder där det finns författare som behöver oss.

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>