av Calendario 06 / mars / 2012 Cantidad de comentario Sin Comentarios

I vårt tidigare blogginlägg ¨Skrivrutin – hjälpsamma skrivtips¨ gav vi dig en allmän översikt över skrivrutiner. Vi hoppas att några av dessa råd har varit till hjälp och att du har lyckats uppnå din målsättning att få en rutin i ditt skrivande.

I det här inlägget skulle vi vilja fokusera på ett lite mer komplicerat ämne, nämligen hur du fyller ut de första sidorna i din bok och fångar din läsares nyfikenhet så att hon eller han vill fortsätta läsa. När vi bläddrar igenom en bok på nätet eller i vår favorit bokaffär har vi alla lagt märke till att det finns två saker som är särskilt viktiga när det gäller beslutet att köpa boken eller inte. Först måste boken ha ett intressant omslag som fångar läsarens uppmärksamhet och därefter är det de första kritiska sidornas förmåga att visa upp din skrivstil och din berättarförmåga som avgör om läsaren vill köpa boken. Du måste vinna läsarens förtroende vilket innebär att inledningen måste vara mycket välskriven, använda en stark vokabulär och en felfri grammatik. Men följande punkter bör inte heller glömmas bort:

Öppningsfrasen är avgörande för att fånga dina läsares uppmärksamhet. Det måste vara en mening som får läsaren att vilja ta reda på mer… Öppningsfrasen kan vara en introduktion av din huvudperson, något chockerande, en mening som anger berättelsens stämning.

Läs följande exempel och fundera på hur de får dig att känna och vad du tror att resten av boken kan handla om…

¨Jag är en osynlig man.¨ – Ralph Ellison

¨Om huruvida jag är hjälten i mitt eget liv eller om den rollen kommer att intas av någon annan får dessa sidor visa.¨ – Charles Dickens

¨Det var ett felslaget nummer som satte igång allt, telefonen som ringde tre gånger mitt i natten och den andres röst som frågade efter någon som inte var han.¨- Paul Auster

Öppningsparagrafen bör innehålla en introduktion av karaktären/karaktärerna, en introduktion till den värld eller omgivning som huvudpersonen befinner sig i och kanske även ge en allmän introduktion till själva handlingen.

När du introducerar en karaktär i din öppningsparagraf, försök då att bjuda in läsaren till att delta i karaktärens inre resa. Ge läsaren hintar om viktiga och relevanta fakta som lyfter fram den story som kommer längre fram i boken. Bestäm dig för om du vill introducera din huvudperson först av allt eller om du vill spara detta tills senare… Kom ihåg att alla böcker brukar innehålla olika typer av karaktärer. En protagonist, är den huvudperson som berättelsen följer och en antagonist är protagonistens motståndare . Har du olika och kontrasterande karaktärer och personligheter i din berättelse kommer din bok att bli mycket mer tilltalande.

När du beskriver dina karaktärers värld ska du försöka att vara kreativ och lägga vikt vid detaljer; allting spelar roll – tid, plats, arkitektur, omständigheter och ja, även saker som vädret! Du behöver naturligtvis inte ägna 10 sidor åt att beskriva detta men var beredd på att ge en liten försmak av miljön i relation till den karaktär du beskriver.  Allt eftersom berättelsen utvecklar sig kommer fler detaljer att visa sig.

Som en övning för att få en bra känsla för vad som är en bra öppningsfras, karaktärsbeskrivning eller öppningsparagraf föreslår vi att du plockar upp en av dina favoritböcker och läser om de första 30-50 sidorna. Stryk under öppningsfrasen och den första paragrafen och skriv ner hur du känner dig när du läser dem. Lägg märke till hur huvudpersonen introduceras och hur hennes/hans omgivning presenteras. Försök sedan att applicera några av de saker du antecknat på din egen berättelse. Det handlar inte om att kopiera någon annans skrivstil utan snarare om att lära sig och göra sitt allra bästa för att skapa en unik balans mellan historieberättande och detaljerade beskrivningar av omgivningar samtidigt som man utvecklar sin egen signaturstil.

Om du vill lära dig mer om det här rekommenderar vi att du läser Jeff Gerkes bok ¨First 50 Pages¨, som är en hjälpsam guide som går igenom alla de saker som de 50 första sidorna måste uppfylla för att undvika att läsaren blir ofokuserad, frustrerad eller uttråkad.

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>